איך זה יכול להיות שעוד לא כתבנו מאמר על חיפוי קרקע?!
הרי לחפות את הקרקע בעזרת חומר פחמני יבש (תכף נסביר מה זה אומר), זאת ללא ספק הפעולה הכי משמעותית ואפקטיבית שתוכלו לעשות בגינה שלכם! (במיוחד באקלים של הארץ)

אולי בגלל שחיפוי קרקע מבחינתנו זה מרכיב כל כך בסיסי ומובן מאליו בגינון אקולוגי, אז הנחנו שדיברנו עליו אין סוף. אולי סתם שכחנו…

כך או כך הנה אנחנו מתקנים את האיוולת ומגישים לכם את כל התורה על חיפוי קרקע על כל סוגיו- שבבי עץ, רסק גזם, קש, עלים יבשים ועוד…

אם אתם כבר מבינים מהי חשיבות החיפוי ולמה להשתמש בו, אתם מוזמנים לדלג ישר ל”סוגים נפוצים של חיפוי קרקע” והלאה.

חיפוי קרקע בגינת מאכל

חיפוי קרקע בטבע

בעולם הגינון האקולוגי אנחנו מנסים להיעזר בדפוסים ועקרונות מן הטבע וליישמם בגינה שלנו. כך אנחנו חוסכים במשאבים ואנרגיה, מפסיקים להילחם בטבע ומפיקים יותר פוריות עם פחות התערבות. אחד העקרונות הכי בסיסיים במרחב טבעי לא מופר הוא שעל האדמה תמיד יהיה חיפוי!

אם נתבונן במרחבים טבעיים שלא הופרו ע”י האדם או אסונות טבע (המעטים מהם שנשארו…) אנחנו נגלה שהמקרים היחידים בהם האדמה בטבע חשופה באופן קבוע זה במדבריות ואגמים מלוחים שהתייבשו.

אדמה פוריה בטבע תמיד תהיה מכוסה ומוגנת בכסות של צמחים (עשבים עונתיים וצמחים רב שנתיים) ו\או בכסות של שאריות צמחים (עלים, זרעים וענפים יבשים או קש קוצים שנשרו מצמחים).

למה חשוב להשתמש בחיפוי?

1. אדמה חשופה מתהדקת ע”י כוח הכבידה ונשחקת על ידי גשמים חזקים שמכים בה בחורף ועל ידי רוחות ששוחקות אותה לענני אבק בקיץ.

אדמה עם חיפוי נשארת אוורירית ובמקומה כי הצמחים\שאריות הצמחים מגנים על האדמה בגופם (סופגים את עוצמת המים והרוח) והצמחים אוחזים אותה במקומה ע”י השורשים שלהם .

 

2. אדמה חשופה מתלהטת ומתייבשת תחת השמש הקיצית וקופאת בלילות החורף.

אדמה שיש עליה חיפוי שומרת על טמפ’ אחידה יותר כי הצמחים\שאריות הצמחים מגינים עליה מקרני השמש בימים חמים ומפחיתים את איבוד החום לאוויר בלילות קרים.

 

3. אדמה חשופה מתייבשת מהר יותר ולא סופגת היטב את מי הגשמים. זאת בין השאר בגלל שכאשר טיפות גשם מכות חזק ישירות בקרקע זה מיד מתפיח את חלקיקי החרסית שבה והקרקע נאטמת, מפסיקה לספוג והגשם הופך לנגר עילי.

אדמה עם חיפוי שומרת על הלחות שלה למשך יותר זמן וסופגת את מי הגשמים הרבה יותר טוב. זאת בזכות כך שהקרקע מוגנת מקרני שמש חזקות ובגלל שהגשם פוגע קודם כל בחיפוי הצמחים\שאריות צמחים ואז ניגר מהם בעדינות על הקרקע ונספג לאט ועמוק יותר באדמה.

 

4. בזכות הטמפרטורה האחידה, תאחיזת המים הטובה יותר בקרקע ופחות סחף הפעילות הביולוגית של מיקרואורגניזמים בקרקע עולה באופן משמעותי.

הפעילות המוגברת של המיקרואורגניזמים בתורה הופכת חומרי הזנה לזמינים יותר לצמחים שבתורם צומחים חזק יותר וממשיכים להגן על הקרקע.

בנוסף לכך מיקרואורגניזמים מייצרת קורים, דבקים ותפטירים שיוצרים תלכידי קרקע אחידים ויציבים ובכך הופכים את האדמה ליציבה יותר, מכילה אחוז גבוה יותר של מים וחמצן ופחות נסחפת.

גיזום עצי פרי

סוגים נפוצים של חיפוי קרקע

חיפוי טוב שיתפרק לאט ויעשיר את הקרקע למשך יותר זמן הוא חיפוי שמכיל אחוז גבוה של פחמן.
ענפים שהפכו מעוצים על צמח חי מקבעים יותר פחמן בגופם מענפים ירוקים צעירים, עלים יבשים שהתייבשו על הצמח ונשרו לקרקע באופן טבעי יכילו יותר פחמן מעלים שנחתכו בעודם ירוקים, עשבים שהתייבשו בעודם מחוברים לשורשיהם יכילו אחוז גבוה יותר של פחמן מעשבים שנחתכו בעודם ירוקים.

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

עלים וזרדים יבשים

הגינה שלנו כל הזמן מייצרת ומשירה מחטים ועלים יבשים, זרדים קטנים, עשבים שהתייבשו, אצטרובלים ושאר תרמילים. אם נפסיק להתייחס אליהם כזבל\לכלוך ולגרף אותם מחוץ לגינה, אנחנו נרוויח חיפוי נהדר, מגוון וחינמי! פשוט תקצצו את הענפים והזרדים עם מזמרה או מגזמת ותפזרו מסביב לצמחים.

אם הגינה שלכם לא מייצרת מספיק חומר צמחי יבש, אתם יכולים לאתר גן ציבורי שיש בו עצים גדולים ובוגרים ולברר מתי יום איסוף הגזם באותו אזור. לרוב הגננים של העירייה מגרפים את העלים היבשים מאותם פארק ואורזים אותם לשקיות זבל או ערימות. אם תגיעו לשם יום לפני איסוף הגזם תמצאו הרבה חומר חינמי שתוכלו לקחת וכך גם להפחית את העומס משירותי פינוי הגזם של העירייה.

רסק גזם

אותו גזם, עלים יבשים ושאריות צמחים שאנחנו והגננים של העירייה מפנים למדרכה, נאספים על משאיות, נלקחים לאתרי ריסוק, שם הם מרוסקים ע”י מכונות למה שנקרא רסק גזם. לרוב אותו רסק אז מועמס שוב על משאיות ונלקח לאתרי הטמנה שם הוא נקבר בקרקע.

רסק גזם הוא חומר מעולה לחיפוי קרקע ותורם עושר רב של מיקרואורגניזמים לגינה! אתם יכולים לברר עם העירייה איפה אתרי ריסוק הגזם האזוריים שלכם, להגיע לשם ולבקש מהם לקחת חומר בחינם. מאחר ואתרים אלו משלמים היטל הטמנה על כל משאית שהם מפנים מהאתר להטמנה, אתם חוסכים להם כסף!

אם יש לכם גינה קטנה תצטרכו לאסוף, להעמיס ולפרוק את החומר בעצמכם. אם יש לכם שטח גדול עם גישה למשאית, לרוב תוכלו להגיע להסכם עם אתר הריסוק שיובילו אליכם סמי טריילר (32 קוב) או פול טרלייר (64 קוב) בחינם. ניתן לחפות עם רסק גזם את כלל אזורי הגינה למעט גינות ירק, בשכבה של בין 10 ל20 ס”מ.

קש

קש של דגנים (חיטה, שעורה, שיפון) הוא החומר נהדר לחיפוי והוא יחסית זמין, זול ומאוד קל משקל כך שקל להעמיס, לשנע ולפרוק אותו. החיסרון שלו שהוא מתפרק יחסית מהר ולכן אנו משתמשים בו בעיקר בגינות ירק (בשכבה של כ7-10 ס”מ). ניתן לחפות עם קש גם חלקות רב שנתיות רק שנצטרך להשתמש בשכבה עבה מהרגיל של כ20-30 ס”מ כדאי להאט את הפירוק שלה.

על מנת להשיג קש כדאי ליצור קשר עם מרכזי מזון לבהמות, להתייעץ עם בעלי רפתות ואורוות או פשוט ללכת בסוף האביב לגרף שאריות קש בשדות לאחר הקציר. שימו לב- מאחר ומדובר בחומר קל חשוב להרטיב את הקש מיד לאחר יישום על מנת שלא יתפזר ברוח. 

קש של דגנים הוא החומר נהדר לחיפוי

שבבי עץ

שבבי עץ הם לרוב תוצר של ריסוק גזעים וענפים מרכזיים של עצים, ללא עלים וזרדים. זהו חומר מאוד הומוגני, עשיר בפחמן שלוקח לו הרבה זמן להתפרק. מבחינה אסתטית, זמן פירוק  וכמות החומר הדרושה פר מ”ר  זהו החומר האידיאלי לחיפוי הגינה, אך זה גם החומר הכי יקר שזמין בשוק (כ400-700 ש”ח ל1 קוב). מומלץ לחפות עם שבבי עץ בשכבה של 7-15 ס”מ.

יש כמה וכמה חברות בארץ המספקות שבבי עץ, חיפוש קצר בגוגל יוביל אותכם לחברה הרלוונטית באזורכם.

שבבי עץ

קרטון

כן קרטון! זהו חומר פחמני, מאוד זמין וחינמי ומבחינה מעשית זהו חומר לגיטימי לגמרי לחיפוי. החיסרון שלו הוא כמובן האסתטיקה- קשה מאוד ליישם חתיכות קרטון ברחבי הגינה באופן שיראה אסתטי.. אבל אם יש לנו אזור בגינה שפחות בולט לעין או שיש בו בעיית עשבים אגרסיבית, קרטון יכול להיות פתרון פשוט, מהיר וזול.

תדאגו להסיר את כל חתיכות נייר הדבק מהקרטון, השתמשו בחתיכות קרטון יחסית גדולות ותדאגו להשתמש ב2-3 שכבות בחפיפה.

נסורת נגריות

נסורת ו”תלתלי” עץ זה עוד חומר חינמי, פחמני ונהדר רק חשוב לוודא שהנסורת שאתם מקבלים מנגריות היא מעץ לא מטופל וספוג בכימיקלים! בגלל שמדובר בחומר מאוד קל חשוב להרטיב מספר פעמים אותו מיד לאחר יישום על מנת שלא יתפזר ברוח.

ניהול החיפוי בגינה

כמו שכבר ציינו כל סוגי החיפוי הנ”ל הם חומרים אורגניים ולכן הם יתפרקו עם הזמן ויהפכו לשכבת קרקע חדשה. על מנת שלא תצטרכו להשיג\לקנות חומר חיפוי חדש כל כמה שנים חשוב מאוד לנהל את הגזם בגינה באופן נכון. כל מה שהגינה מצמיחה צריך להישאר בגינה ולהפוך לשכבת החיפוי הבאה.

לכן כל פעם שאתם גוזמים את הצמחים שלכם תדאגו לקצוץ אותם לחתיכות קטנות עם מזמרה או מגזמת ולפזר אותם בגינה. עלים יבשים שנשרו תשאירו על הקרקע ותנו להם להתפרק (זה קורה מהר מאוד). אם יש לכם גינה גדולה ותקציב להשקיע בה, תשקלו לקנות מכונה ביתית לריסוק גזם וכך תחסכו הרבה עבודת קיצוץ!

במה לא להשתמש בתור חיפוי קרקע בגינה?

חיפויים אנאורגניים כגון טוף, חלוקי נחל, חצץ, רעפים וחרסים הם מאוד פופולריים בארץ ורוב החיפושים באינטרנט תחת המושג חיפוי קרקע יוביל אותכם לחומרים מהסוג הזה.

אך אנחנו מאוד לא ממליצים להשתמש בחומרים אלו מכמה סיבות:

  • מדובר בחומר שאינו מתפרק ואינו מעשיר את הקרקע.
  • על מנת שחומרים אלו לא ישקעו ויידחסו לתוך הקרקע לרוב שמים מתחתיהם יריעת פלריג פלסטית שחונקת את הקרקע.
  • רוב החומרים הנ”ל אינם נוחים לדריכה.
  • רוב החומרים הנ”ל הם מחצבים ומשאבי טבע שנבזזים ברחבי העולם ואז משונעים למפעלים ומשם לחנויות. מדובר במוצר מאוד לא אקולוגי.
  • התועלת של החומרים הנ”ל לצמצום בהשקיה ושיפור תאחיזת המים בקרקע היא מזערית לעומת חיפויים אורגניים.
  • חומרי חיפויי אנאורגניים מייצרים קונטרסט חזק לעלים וענפים שנושרים מהצמחים ואז כל עלה נראה כמו “לכלוך” שמציק בעין. כך אנחנו נופלים למעגל בלתי פוסק של ניקיון עלים בגינה (לרוב עם מפוחים רועשים שעושים אבק)..

אנחנו מזמינים אתכם להיכנס לתיק העבודות שלנו ולבחור את התווית “גינות חצר” על מנת לראות איך חיפוי קרקע אורגניים נראים בגינה.
וכמובן שאתם תמיד מוזמנים לפנות אלינו לשירות של ייעוץ, תכנון והקמה של גינות אקולוגיות.
צרו איתנו קשר באתר או כתבו לנו בווטסאפ 058-7330937.