איזה עצים לשתול בט”ו בשבט?

ט"ו בשבט בפתח ומשתלות ואנשים בכל רחבי הארץ מתכוננים להתחיל לנטוע עצים איפה שרק ניתן!

"חג לאילנות" והנטיעות ההמוניות הנלוות אליו זו מסורת חיובית מאוד אבל האם זה באמת הזמן הנכון בשנה לנטוע את כל העצים?

ובכן התשובה היא כמובן כן ולא. ינואר ופברואר בישראל הם בדרך כלל החודשים הקרים והרטובים ביותר בשנה, הימים עדיין קצרים יחסית, הרוחות חזקות ומדי פעם יש ברד.

לא כל העצים (והצמחים בכלל) ישמחו לעזוב את הנוחות של המשתלה המוגנת בה גדלו ולהישתל בחוץ בתקופה זו של השנה.

איזה עצים לשתול בט”ו בשבט? Trees to plant at Tu Bishvat

 מה הופך עץ לעץ?

המונח "עצים" מכסה כל כך הרבה קבוצות שונות של צמחים וישנם כללים שונים והרבה יוצאים מן הכלל לכללים אלו, אך כדי לפשט את הנושא במקרה זה נחלק את העצים לשתי קבוצות בלבד: עצים ירוקי עד ועצים נשירים.

עץ ירוק עד
עץ צחר ירוק עד

מהו עץ ירוק עד?

עצים ירוקי עד שומרים את העלים שלהם חיים ומבצעים פוטוסינתזה כל השנה ועלים אלו הם החלק העדין והשביר ביותר של העץ (מלבד הפרחים). זאת אסטרטגיה שמאפשרת לעץ לגדול כל השנה ולהתפתח מהר אך חושפת אותו לפגעי חורף פוטנציאליים.

כאשר אנו שותלים עץ צעיר ירוק עד באמצע החורף אנו חושפים את העלווה שלו לטמפרטורה נמוכה, רוחות חזקות, ברד מדי פעם וכל זה בזמן שלעץ לוקח יותר זמן להצמיח עלווה חדשה בגלל מחסור באור שמש (ימים קצרים יותר) .

Mulberry with no leaves DSCF4096 איזה עצים לשתול בט”ו בשבט?
תות עץ הוא עץ נשיר

מהו עץ נשיר?

עצים נשירים מאבדים את העלווה שלהם בחורף והופכים פחות או יותר לרדומים (השורשים עדיין ממשיכים להיות פעילים) בצורה כזו הם לא מבזבזים אנרגיה ומשאבים יקרים בניסיון להגן ולהצמיח מחדש עלווה פגועה. לכן הם עמידים יותר ויכולים לעמוד בחורפים קשים ביותר.

פריחת אפרסק
פריחת עץ אפרסק

איזה עצים הכי טוב לשתול בט”ו בשבט?

מכאן שהעצים שעדיף לשתול בתקופה זו של השנה (ינואר ופברואר) הם עצים נשירים. וכאשר אנו בוחרים לשתול עצי פרי בתקופה זו של השנה, עדיף לשתול עצי פרי נשירים כגון רימון, תאנה, תפוח, שזיף, משמש, אפרסק, נקטרינה וכדומה.

טיפ: לשתול עצים חשופי שורש

בסביבות ינואר\פברואר ניתן למצוא במשתלות רבות שתילים של עצים נשירים עם שורשים חשופים. אם מתאפשר, אנו ממליצים על שתילים אלה על פני אלה שגודלו בעציצים. שתילים עם שורשים חשופים גודלו בחלקת אדמה ולא בעציץ.

מכאן שהם הצליחו לפרוש את מערכת השורשים שלהם בצורה רחבה וסימטרית אשר תורמת להתפתחות בריאה ומהירה יותר כאשר הם נשתלים במיקומם הסופי. עצים בעציצים נוטים להסתבך בשורשיהם ומפתחים גוש שורשים מסועף ומסובך, וזה עלול להאט ולעכב את התפתחותם.

מקווים שעשינו סדר.

טו בשבט שמח ונטיעות פוריות לכולכם!

רוצים לראות דוגמאות לגינות אקולוגיות? כנסו לתיק העבודות שלנו

רוצים גינה מזינה משלכם? דברו איתנו

מאחלים הצלחה והרבה סבלנות!

אולי יעניין אותך גם...

גינה מזינה סדנא

לא רוצים לפספס?

הירשמו לניוזלטר שלנו

כתבות עומק, סדנאות חדשות, דיווחים מהשטח והפתעות נוספות