בטטות הן מצרך בסיסי בכל מטבח ולרוב אהובות על כל בני המשפחה. שורש מעובה ומתוק זה עשיר מאוד בחומרי הזנה, בעל ערך קלורי גבוה ומכיל כמויות גבוהות של ויטמין A, אשלגן וסיבים תזונתיים. אז אם אתם רוצים ללמוד איך לגדל בטטה בצורה מוצלחת, בואו נצלול לעומק!
1. איפה לשתול בטטה?
הבטטה הגיעה אלינו מאיי האוקיינוס השקט ודרום אמריקה וזאת עובדה חשובה ורלוונטית עבורנו בשביל להבין איך לגדל בטטה ואת התנאים שאותם היא אוהבת- הרבה שמש, חום ושפע של מים!
מדובר בצמח משתרע נמרץ שניתן לגדל גם במיכלים וגם להדלות כצמח מטפס אם אין מרחב מספק בגינה לגידולו. אך ככלל גידול בטטה בגינה יהיה מוצלח יותר כאשר היא שתולה בשמש מלאה, בקרקע, עם שפע של מרחב להשתרע ולהתפשט, כך היא תוכל להשריש בנקודות נוספות ולהתחזק.
2. מתי שותלים בטטה?
את הבטטה אידיאלי להתחיל לשתול בתחילת-אמצע אפריל, כאשר הקרקע מתחילה להתחמם אך עדיין רוויה במים מגשמי החורף. מאחר והדרך הכי יעילה לגדל בטטה היא מייחורים, כדאי להתחיל ליצור את הייחורים כ3-4 שבועות לפני השתילה.
3. איך יוצרים ייחורים של בטטה?
לא יכול להיות פשוט מזה! תקנו בטטה (עדיף) אורגנית וטריה, נעצו לתוכה 4 קיסמים והניחו אותה בצנצנת של 1 ליטר עם מים כך שהרבע התחתון שלה יטבול במים. הניחו את הצנצנת ליד חלון מואר.
מהר מאוד הבטטה תתחיל לנבוט ולהצמיח גבעולים. כשגבעולים האלו מגיעים לאורך של 20-30 ס"מ ויש להם 4-5 פרקים (נקודות מהם צומחים עלים), אפשר להסיר את הגבעול מהבטטה וכך קיבלנו ייחור בטטה שניתן לשתול ישירות בקרקע. אם רוצים לחזק את הייחור ולתזמן את השתילה של כל הייחורים יחדיו בערוגה, מומלץ להניח את הייחורים האלו בצנצנת מים נפרדת ולתת להם לייצר שורשים.
לאחר שהייחורים פיתחו שורשים ניתן לשתול אותם ישירות בקרקע או להעתיק לעציצים בהם הם יוכלו להתחזק עוד יותר לפני שתילה.
*אתם גם יכולים לשתול בטטה ישירות בקרקע וממנה יתפתחו בטטות נוספות אך זה קצת בזבוז כי מבטטה אחת אפשר לייצר עשרות ייחורים.
4. הכנת הערוגה לשתילה
בחקלאות מסחרית בדרך כלל מגדלים את הבטטות על גדודיות בגובה 30 ס"מ עם מרחק של 70 ס"מ בין גדודית לגדודית ולאורך הגדודית שותלים ייחורי בטטה במרחק של 20 ס"מ אחד מהשני. אם יש לכם את המרחב הדרוש בגינה, בהחלט ניתן לחקות את צורת הגידול הזאת. היתרון בשיטת הגדודיות הוא שלקרקע יש יותר שטח פנים עם השמש והיא מתחממת יותר מהר.
אך לרוב האנשים יש אזור קטן ומוגבל לגידול ירקות ולרוב הוא כבר ערוך מראש בצורה של ערוגות בגודל קבוע, עם צנרת טפטוף, בה יש טפטפות כל 30 ס"מ. במקרה כזה תכשירו את הערוגה לשתילה לפי השלבים המתוארים בסרטון הזה.
5. איך שותלים בטטה?
אם אתם שותלים ייחורים ישירות בקרקע תדאגו להטמין את הייחור עם 2-3 פרקים בתוך האדמה. אם אתם שותלים שתילים תוודאו שכל בית השורשים של השתיל מוטמן בקרקע ולא בולט מעליה.
את הייחורים\שתילים תשתלו בשורות לאורך צינור הטפטוף, ייחור אחד לטפטפת ובמרחק של 40-60 ס"מ בין שורה לשורה. מומלץ ליצור גומה קטנה בקרקע לכל שתיל\ייחור בשביל לוודא קליטה טובה של מי ההשקיה.
6. איך "מבריכים" בטטה?
המונח הברכה מגיע מלשון ברך וזאת פעולה בה אנחנו מכופפים את הגבעול של הבטטה מעט לתוך הקרקע באופן שיוצר סוג של ברך וקוברים מפרק או שתיים באופן רדוד באדמה. פעולה זאת עוזרת לבטטה להשריש בנקודות נוספות ובכך מחזקת את הצמחים ותומכת בהגדלת הייבול. את ההברכות כדאי לעשות בסמוך לטפטפת או לדאוג להשקות אותן בהמטרה או עם צינור גינה.
7. מתי ואיך קוטפים בטטה?
את הבטטות בד"כ קוטפים כ3-4 חודשים אחרי שתילה, אך זה מאוד תלוי בתנאי הגידול והחשיפה לשמש. כלל האצבע הוא לקטוף את הבטטות לפני הגשמים וכמו כן לקטוף אם רואים שהעלווה של הצמח מתחילה להצהיב ולהתנוון.
אם האדמה בערוגה שלנו נשמרה לחה ואוורירית לאורך עונת הגידול סביר להניח שנצליח למשוך את הבטטות החוצה תוך כדי משיכה של העלווה. אך אם האדמה מעט יבשה ומהודקת כדי לשחרר אותה בעדינות ע"י קלשון ואז למשוך החוצה את הבטטות.
פיווווו… לא ידענו שאפשר לכתוב כל כך הרבה על בטטות… מקווים שעשינו לכם סדר ומאחלים לכם קיץ מוצלח, פורה ושופע בבטות ושאר מטעמי קיץ!