איך מתחילים?
שומרים בצד תפודים מוצלחים במיוחד מהשוק, סופר או מהגידול הקודם.
מחכים עד שיתחילו “להוציא עיניים” (לנבוט). כאשר “העיניים” באורך 0.5-1 ס”מ, התפודים אידאליים לשתילה.
במידה ואין מספיק תפודים ניתן לחתוך כל תפוד לכמה חתיכות בעלות 3-4 עיניים, למרוח אפר מדורות על פצע החיתוך (למניעת ריקבון ומחלות) ולשתול עם העיניים כלפי מעלה
הכנת האדמה:
אם שותלים בערוגה בגינה – הופכים היטב את הקרקע ומפנקים בקומפוסט (כ 20 ליטר ל1 מ”ר). חשוב לאוורר את הקרקע עמוק ככל הניתן ולפרק את האדמה לגושים קטנים ככל הניתן.
לאחר הכנת הערוגה, מסדרים בה 2 תעלות, מניחים בתעלות תפודים נבוטים במרחקים של 30-40 ס”מ אחד מהשני. התפודים יישתלו בתוך התעלות והאדמה שבצידי התעלות תשמש לתילול הצמח לאחר שיגדל (פירוט בהמשך).
שתילה:
את התפודים יש להטמין (עם מרבית העיניים כלפי מעלה) בתוך התעלות עמוק ככל שניתן, מכיוון שרוב תפוחי האדמה יתפתחו מעל לתפוד שממנו מתבסס הצמח. כך נשאיר להם שפע של אדמה להתפתח בה.
כאן תוכלו לצפות בבני שלנו מדגים ומסביר שתילת תפוחי אדמה:
בשקים או מיכלים:
חשוב לדעת שתפו”א יודו לכם מאוד על תערובת שתילה אוורירית, מנוקזת היטב ועמוקה (מיכל/שק בעומק של לפחות 40 ס”מ).
פנקו היטב את מצע הגידול שלכם בקומפוסט/הומוס איכותי ולא יזיק גם ערבוב של עלים יבשים או קש לתוך המצע, כחומר פחמני אשר ישפר את הניקוז (תפו”א יגדלו לתוך התקופה הגשומה).
יש לשים כ 10 ס”מ מהתערובת הנ”ל בתחתית השק/מיכל, להניח את התפודים ולכסות בכ 10 ס”מ נוספים.
כאן ניתן לראות שקי יוטה משומשים אשר הסבנו לגידול תפו”א כתוספת לגינת ירק במיכלים. ניתן להשתמש גם בשקים משומשים וריקים של קומפוסט ותערובת שתילה, אך לזכור לנקב הרבה חורי ניקוז בתחתיתם.
תפוחי אדמה רגישים לעודף השקיה, לכן חשוב לא להשקות יותר מדי כדי שלא ירקבו. כל עוד יש גשם לא להשקות, ובמידה ויש שבועות חמים ויבשים ניתן להשקות קצת.
לאחר כשבוע-שבועיים התפודים יפרצו את הקרקע/תערובת. כאשר יגיעו לגובה 20 ס”מ יהיו מוכנים לתילול.
תילול:
כך הצמחים נראים לאחר תילול. העמסנו קרקע מצידי התעלה על גבי הצמחים והשארנו רק כ10 ס”מ חשופים. פעולה זו מקנה יותר יציבות לצמח, מגדילה את היבול ומונעת היחשפות של תפודים והפיכתם לירוקים (ורעילים…).
את אותה הפעולה עושים גם בשקים כאשר כל פעם שהצמח גדל, מגלגלים את השק כלפי מעלה ומוסיפים עוד תערובת וקומפוסט. התילול בעצם מתבצע בתוך השק.
כך זה נראה בחתך:
וכך ממשיכים לאורך העונה כל עוד נשארה לנו אדמה לתילול או מקום בשק. אז מפסיקים את התילול ומחכים..
איך יודעים שהגיע הזמן להוציא את התפודים מהאדמה?
לרוב הזמן המתאים להוצאת תפוחי האדמה הוא כאשר 50-90% מהעלווה התנוונה והצהיבה.
מכיוון שקצב ההצהבה משתנה בהתאם לכמות הגשם ולשלב בעונה, כשחמישים אחוז מהעלווה התנוונה והצהיבה – בודקים.
מכניסים יד לתוך הערוגה או המיכל וממששים – לראות באיזה גודל תפוחי האדמה. אם הם עוד קטנטנים מחכים עוד ובודקים כל שבוע.
פריחה:
כאשר שיחי תפו”א מתחילים לפרוח, במידה ואין סבלנות, ניתן להתחיל לקצור תפודים קטנים בשולי הערוגה, אך צריך להיזהר לא להפריע את הצמחים יותר מדי. לקבלת היבול המרכזי נחכה עד שעלוות הצמח תתחיל למות.
קציר:
כאשר רוב עלוות הצמח מתה (3-5 חודשים, תלוי בתנאי הגידול), נסגור את ההשקיה נחכה מספר ימים ובהתרגשות רבה ניגש לחשיפת התפודים!
במקרה של שקים או מיכלים פשוט נהפוך את המיכל ונשפוך את תפו”א יחד עם התערובת.
אם הקרקע מספיק לחה ואוורירית נוכל לחשוף את התפודים בידינו החשופות (הכי כיף!) במידה והיא קשה או דחוסה נוכל להשתמש בקלשון אך במרחק סביר מהצמח על מנת לא לשפד את התפודים היקרים.
ככה אנחנו מוציאים את תפוחי האדמה הנפלאים מהאדמה:
ניתן גם לגדל בערוגות מתוחמות או מיכלים שאנו בונים בהדרגה ככל שהצמח גדל. יש אין סוף אפשרויות ווריאציות.
הכי חשוב לזכור זה שתפוח האדמה אוהב מצע מאוורר ומנוקז היטב, לחות קבועה לאורך עונת הגידול, תילול וסבלנות מצד המגדל.
טיפ לאחרי הקטיף:
אחרי הקטיף – מומלץ לתת לתפוד לשכב להתייבש כמה ימים לפני השימוש על מנת שלא יהיה מימי מדי.
מקווים שעשינו לכם סדר ועזרנו לכם.
בברכת פירה טעים ובהצלחה!
מעוניינים ליצור גינת מאכל אקולוגית לבית או לחלל העבודה? צרו איתנו קשר בטלפון וגם בווטסאפ
058-7330937