בישראל של היום, אנחנו רואים שהחלום הרומנטי על שטח אדמה, משק חקלאי או חצר קטנה וצנועה בבית צמוד קרקע, עדיין חי ופועם בקרב ישראלים רבים. כל אדם איתו נדבר על גידול מזון בבית, קיצור הדרך מהגינה לצלחת וחיבור לעונות השנה, מבין על מה אנחנו מדברים, מזדהה ורוצה זאת בחייו.
עם זאת, המציאות של צפיפות האוכלוסין, מחירי הנדל״ן המאמירים בצורה בלתי נתפסת והאורבניזציה האינטנסיבית המאפיינת את כל העולם המערבי – משאירה את החזון של גידול מזון בגדר חלום רחוק.
רוב האנשים שפונים אלינו חיים במרחב אורבני צפוף ושטחי הגידול היחידים שעומדים לרשותם הם גגות (פרטיים או משותפים), מרפסות ואדני חלון.
במקרה ה״טוב״ יש להם גינת חצר קטנטנה, המוצלת לרוב ע״י הבניינים הצמודים. רוב אותן פניות מלוות בסיפורי אכזבה מהעבר ונימה סקפטית/חוששת לגבי פוטנציאל גידול המזון בבית.
גידול מזון אורגני על הגג
ואכן, עבודה במרחב האורבני (בדגש על גגות) מאוד מאתגרת ויש לקחת בחשבון שיקולים רבים כגון: ניקוזים ושיפועים, כושר נשיאת משקל של הגג/מרפסת, מערכת ניידת אל מול נייחת, תשתיות שונות לצמחים עונתיים ולצמחים רב שנתיים, תקציב (גינות במצע מנותק משמעותית יקרות יותר מגינת אדמה) ועוד.
מנסיוננו, השיקולים הנ״ל בסופו של דבר מייצרים כמה קטגוריות של גינות במצע מנותק, שניתן להתאים למצבים, אנשים ותקציבים שונים. בסופו של דבר, כאשר יודעים לקרוא את המצב בצורה מדוייקת, מגלים שישנה אופציה שמתאימה לכל אחד.
סוגים של גינות גג: מהזול והפשוט ליקר והמהודר
1. מיכלי גידול מפלסטיק שחור
אלו הם מיכלים המשמשים משתלות לגידול צמחים רב-שנתיים, ומגיעים במידות שונות ומגוונות.
זוהי האופציה הכי פשוטה, זולה וניידת עבור גידול מזון אורגני על הגג. היא יחסית קלה להתקנה, סלחנית לטעויות ומתאימה לאלו המעוניינים להקים את גינתם בעצמם או בשירות חיצוני זול. המיכלים בעלי חורי ניקוז בתחתית ולכן עודפי ההשקיה יזרמו על פני הגג לכיוון הניקוז.
2. מיכלים בשימוש חוזר
זוהי האופציה הכי אקולוגית ויצירתית להקמת גינה במרחב האורבני.
בתכנון נכון ובחירה מדוייקת של חומרים, שיטה זו היא בעלת פוטנציאל רב ליצירת גינה בעלת מראה מאוד ייחודי ועדיין קלה וניידת. זוהי גם אופציה זולה באופן יחסי אך דורשת הרבה יותר דיוק והבנה בחומרים על מנת לייצר גינה אסתטית ועמידה שלא תראה כמו מזבלה ו/או תתפרק לאחר שנה שנתיים. ברוב המקרים, גם מערכת זו כמו קודמתה תהיה בעלת ניקוז ישיר על פני הגג/מרפסת.
ניתן לבסס גינות כאלו בדליים וארגזים משומשים, אמבטיות, אסלות, חביות ועוד…
3. אדניות פלסטיק קנויות
כל עוד נשארים בתחום הפלסטיק, ניתן לבסס גינות מוצלחות ובתקציב סביר גם ללא התפשרות על הפן האסתטי והתנובה. כיום, יש מגוון רחב של אדניות פלסטיק במגוון עיצובים וגוונים, כאשר בחירה של הגודל והצורה הנכונה תאפשר לבסס ירקות, תבלינים ואף עצי פרי בגינת הגג ועדיין להשאיר את הגינה דינמית וניידת במידת הצורך.
במקרה של האדניות בתמונות למטה מדובר באדניות פלסטיק אטומות בתחתית, בהן קדחנו והתקנו נקז מסודר אשר מוביל את מי ההשקיה העודפים לצינור מאסף, שנפרס עד לניקוז המסודר של הגג.
4. מיכלי אבן/חרס/שיש סינטטי
הדרגה הבאה במחיר ובאיכות היא השימוש במיכלים מחרס, בטון, אבן או שיש סינטטי.
לרוב, מדובר במיכלים מעוגלים וגדולים אשר מתאימים בנפחם לגידול ירקות, תבלינים ועצי פרי, והינם בעלי תשתית ניקוז מסודרת שלא מאפשרת נזילה של מים על פני הגג. מדובר במיכלים בעלי משקל גבוה משמעותית מאדניות הפלסטיק (למעט במקרה של שיש סינטטי). המשקל הרב של הכדים מהווה יתרון בשתילה של עצים וצמחים גבוהים על פני גג מוכה רוחות אך מהווה חיסרון בניידות הגינה ונוחות ההקמה והטיפול שלה (סחיבה, מילוי, ריקון ושאר פעולות פיזיות).
5. קונסטרוקציות עץ בהתאמה אישית
אפשרות זו היא המובחרת ביותר, המאפשרת יצירה של תשתית לגינה באופן שמנצל את שטח הגג/מרפסת/דק באופן האידיאלי ביותר. העליונות של גינת גג כזאת מתבטאת בשילוב האידיאלי בין אסתטיקה ודרישות עיצוביות של הלקוח (הקונסטרוקציה נבנית בתכנון והתאמה אישית), לבין הדרישות הספציפיות של כל קבוצת צמחים מבחינת עומק ונפח תערובת השתילה ונוחות התחזוקה. לכן, סוג זה של גינות במצע מנותק מייצר לרוב את התוצאות הטובות ביותר מבחינה ויזואלית וכן מבחינת התנובה והצלחת הגידולים. זוהי גינה לא ניידת וכל תשתיות ההשקיה והניקוז מוסתרות בתוך גוף הקונסטרוקציה. כמובן שזאת האפשרות היקרה יותר עבור גידול מזון אורגני על הגג מאחר והיא דורשת יותר זמן עבודה של מספר בעלי מקצוע ושימוש בחומרים רבים, איכותיים ויקרים יותר (עץ, יריעות pvc בתקן למזון, שכבות ניקוז וסינון ועוד…).