המדריך שיעזור לכם לגדל ירקות חורף

לגדל ירקות חורף

הסתיו כבר כאן וממש עכשיו הזמן לשתול ולזרוע את ירקות הסתיו והחורף. בפוסט הזה ריכזנו עבורכם את העצות והטיפים שיעזרו לכם לגדל ירקות חורף. ניגע ב22 סוגים שונים של ירקות העונה וכיצד ניתן לגדל אותם בצורה מוצלחת.

כל הטיפים והעצות המפורטים להלן הם תולדה של ידע תיאורטי ומעשי מצטבר, שאספנו וחווינו מניסיוננו במהלך למעלה מעשור של גידול ירקות וצמחי מאכל בשיטות אקולוגיות.

מה עדיף, שתילה או זריעה ישירה?

בצמחי מאכל רבים ניתן לבחור להשתמש בזרעים או בשתילים. אבל איך נדע מתי כדאי להשתמש בשתילים ומתי נעדיף זריעה ישירה?

כאן בסרטון הקצר שצילמנו בסדנת "גינה מזינה", אלכס מסביר את מערכת השיקולים שמנחים אותנו בבחירה בין שתילים וזרעים.

דברו איתנו עוד היום וניצור לכם
את גינת הירק של חלומותיכם

דברו איתנו עוד היום וניצור לכם את גינת הירק של חלומותיכם

אם כן, לאחר שהסברנו מהם השיקולים המרכזיים בבחירה בין שימוש בזרעים ושתילים, נפרט בהמשך לגבי ירקות חורף שכדאי לשתול, ולאחר מכן – ירקות חורף שמומלץ לזרוע.

ירקות שמומלץ לשתול בחורף

תרד - לשתול במרווחים של 10 ס"מ. קציר אחת לשבוע-שבועיים. לתוצאות מיטביות – לשתול מקשות גדולות וצפופות ולקצור בכל פעם לגובה 7-10 ס"מ. ניתן גם לשתול כ״ממלא מקום״, בזוגות, במרווחים שבין גידולים גדולים ואיטיים יותר. לקטוף עלים בייזום הדרגתי וכאשר גידולים אלו סוגרים על התרד לקצור את כולו בתור ראש.
כרישה - לשתול במרווחים של 15-20 ס"מ. ניתן לשתול 2 שתילים לטפטפת ולקצור את הראשון והמהיר מביניהם בתור כרישה צעירה ועדינה (מעדן!). לקצור בהתאם לקוטר הרצוי של הגבעול ולא לחכות יותר מדי ולתת לצמח להתחיל להצהיב.
מנגולד - לשתול במרווחים של 30 ס"מ. חיזום מתמשך לאורך העונה, קטיף אחד לשבוע לערך. ניתן גם לשתול כ״ממלא מקום״ במרווחים בין גידולים גדולים ואיטיים יותר. לקצור בגיזום וכאשר גידולים אלו סוגרים על המנגולד לקצור את המנגולד כולו בתור ראש.
ברוקולי - בשתילים. לשתול במרווחים של 45-60 ס״מ קציר: לקצור את ראש הברוקולי המרכזי בעודו צפוף וסגור עם כ10 ס״מ של ״רגל״. לאחר מכן הצמח יתחיל לגדל הרבה ראשים קטנים (ברוקו-מיני) שבהינתן קטיף כל שבוע ימשיכו להניב למשך ר7ב העונה. החלק הכי מזין בברוקולי הוא העלים, שאיתם ניתן לבשל כמו עם מנגולד, ומומלץ לקטוף קצת גם מהם, במהלך החודש וחצי-חודשיים הראשונים של חיי הצמח (לאחר מכן הופכים סיביים ומרירים).
סלרי - בשתילים. לשתול במרווחים של 15-25 ס"מ. שיטה מומלצת לקטיף-חיזום (קטיף הדרגתי של העלים הגדולים והנמוכים ביותר) עד להופעת עמודי פריחה. ואז מורידים את כל הצמח מהבסיס. מומלץ תמיד להשאיר 1-3 שתילים לפרוח ולפתח זרעים, על מנת למשוך מאביקים וטורפי מזיקים לגינה.
45 המדריך שיעזור לכם לגדל ירקות חורף
כרובית - בשתילים לשתול במרווחים של 45-60 ס"מ. לקצור את הכרובית כל עוד היא לבנה והתפרחת צמודה וצפופה. עם היפתחות התפרחות (ובכרובית – שינוי הגוון לסגול/צהוב) עולה רמת הסיביות והמרירות.
בצל ירוק - לשתול במרווחים של 5 ס״מ בין שתיל לשתיל, 3-4 שתילים לטפטפת. ניתן לקצור גבעולים בודדים בלבד ואז הצמח יתחדש ויהיה מוכן לקציר שוב לאחר כשבועיים. ניתן לעקור את השתיל כולו כולל הבצלצלים הטעימים בבסיסו.
כוסברה/פטרוזיליה - בשתילים. לשתול במרווחים של 5-7 ס"מ, 3 שתילים לטפטפת. לתוצאות מיטביות- לשתול במקבצים מרוכזים של 10-5 שתילים לפחות על מנת ליצור משטח ירוק צפוף ועמיד שיניב הרבה. קציר אחת לשבוע-שבועיים, ע״י גיזום לגובה 7-10 ס"מ. מומלץ תמיד להשאיר 1-3 שתילים לפרוח ולפתח זרעים, על מנת למשוך מאביקים וטורפי מזיקים לגינה.
אספרגוס - לשתול במרווחים של 30-50 ס"מ. זהו שיח רב שנתי, סבוך וגבוה. שבד״כ מתחיל להניב בשנה השנייה לחייו. ליבול מקסימלי באביב – לקצור את כל העלווה צמוד לקרקע ולחכות להופעת חוטרי האספרגוס שיפרצו מחוץ לקרקע. ניתן גם להשאיר את הצמח לגדול פרא בשולי הגן ללא טיפול, ולקצור את החוטרים שיצוצו מעצמם פה ושם.
ארטישוק - לשתול שתילים או ייחורי שורש במרווחים של 90 ס"מ. שיח גדול ורחב 65 ס"מ גובה, 80-100 ס"מ קוטר. לקטוף כשהעלעלים עוד צמודים לארטישוק עצמו ועוד לא נפתחו לפריחה. זהו צמח רב שנתי שמתנוון בקיץ וחוזר מעצמו בחורף. כל שנה יהיה גדול יותר ויניב יותר ארטישוקים.
בצל - לשתול בצלצלים או שתילים במרווחים של 15 ס"מ. יש לשלוף את הבצלים כאשר הם מתחילים "לצוף" למעלה מחוץ לאדמה ובסיס הגבעול שמחובר לבצל מתייבש, מתקפל מעצמו ומתחיל לקרוס.
חסה - בשתילים. לשתול במרווחים של 25-30 ס"מ. למיקסום תנובה מומלץ לבצע חיזום בחסה ערבית/רומית/מסולסלת, ולהוריד ראשים שלמים בזנים העגולים (חסה אמריקאית/אייסברג). מומלץ תמיד להשאיר 1-3 שתילים לפרוח ולפתח זרעים, על מנת למשוך מאביקים וטורפי מזיקים לגינה.
כרוב - בשתילים. לשתול במרווחים של 50-65 ס"מ. לקצור את הכרוב כאשר ישנו ראש מוצק וסגור בגודל הרצוי ו/או לפני שיש השתלטות של זחלים וחשופיות עליו. מומלץ לקצור את הראש בלבד ללא העלים הגדולים והפתוחים שמקיפים א7תו וכן יש סיכוי שיצמחו מחדש כמה ראשי כרוב קטנים מנקודת החיתוך.
קולרבי- לשתול במרווחים של 12-15 ס"מ. ניתן לשתול 2 לטפטפת ולקצור את הראשון ביניהם בתור קולורבי צעיר ועדין (מעדן). לקצור כאשר הגבעול המעובה (הקולרבי עצמו) בגודל הרצוי וללא צלקות.
שום - לשתול שיני שום במרווחים של 10 ס"מ. לחכות עד ש 50-70% מעלוות השום תצהיב ותתייבש, ואז לקצור. כדאי לשמור את הראשים והשיניים היפות ביותר לשתילה מחדש בעונה הבאה. ניתן ומומלץ לקצור גם מהצמחים מוקדם יותר בתור שום ירוק ורענן-מעדן אמיתי.
48 המדריך שיעזור לכם לגדל ירקות חורף

ירקות שמומלץ לזרוע בזריעה ישירה

13 המדריך שיעזור לכם לגדל ירקות חורף
כאן תוכלו למצוא את המדריך המפורט לגידול תפוחי אדמה.​
12 המדריך שיעזור לכם לגדל ירקות חורף
11 המדריך שיעזור לכם לגדל ירקות חורף
10 המדריך שיעזור לכם לגדל ירקות חורף

שימו לב! שעועית זורעים באביב והיא אינה ירק חורף, אך הנחיות הגידול שלה זהות לאלו של האפונה

9 המדריך שיעזור לכם לגדל ירקות חורף
8 1 המדריך שיעזור לכם לגדל ירקות חורף

שימו לב! לגזר זרעים קטנטנים שהופכים את הזריעה במרווחים הנכונים למאתגרת במיוחד. כאן בסרטון תוכלו ללמוש שיטה פשוטה ויעילה לזריעה נכונה של גזר:

אם סיימתם לגדל את הגזר, מוזמנים לנסות להכין את המתכון שלנו לגזר בתנור.

מאחלים לכם חורף נעים ושפע של ירקות בגינה!

רוצים לראות דוגמאות לגינות אקולוגיות? כנסו לתיק העבודות שלנו

רוצים גינה מזינה משלכם? דברו איתנו

מאחלים הצלחה והרבה סבלנות!

אולי יעניין אותך גם...

גינה מזינה סדנא

לא רוצים לפספס?

הירשמו לניוזלטר שלנו

כתבות עומק, סדנאות חדשות, דיווחים מהשטח והפתעות נוספות