אין ספק שמלפפון ועגבניה הם המלך והמלכה של הירקות במטבח הישראלי וכל מי שרוצה לגדל את הירקות שלו בעצמו מחכה בכליון עיניים לתחילת הקיץ על מנת הפעם ללמוד איך לגדל עגבניות ומלפפונים בגינה הביתית שלו.
מלפפון ועגבניה הם גידולים חזקים ומהירים אך עדיין ישנם כמה ניואנסים שחשוב להכיר על מנת להצליח בגידול ולקבל תנובה משמעותית גם בגינה ביתית קטנה. אך ראו הוזהרתם!
ברגע שתצליחו לגדל עגבניות ומלפפונים אורגניים בגינה שלהם לעולם לא תוכלו לחזור לקנות אותם בסופר או בשוק… זאת כי פשוט אי אפשר להתעלות על הטעם, המרקם והערך התזונתי של מלפפון ועגבניה אורגניים וטריים מהגינה.
מלפפונים
הכנת שתילים של מלפפון
באופן אידיאלי נזרע זרעי מלפפון במגשי הנבטה או עציצים בתחילת מרץ ונשתדל לשתול את השתילים המוכנים עד אמצע-סוף אפריל. זאת על מנת לאפשר לפירות המלפפון לפתוח קליפה עבה יותר בפני זבוב הדלועים שמתחיל להתפשט ברחבי הארץ בסביבות ל"ג בעומר.
אם התחלתם להכין את השתילים מוקדם, אנחנו ממליצים שתבחרו זנים של שטח פתוח, במקביל לזנים המוגדרים כמלפפוני חממה. מלפפון שטח פתוח הוא יותר פריך וריחני אך הוא מניב היטב בטמפרטורות מעט יותר מתונות, אז הוא טוב לתחילת הקיץ וסוף הקיץ-תחילת סתיו.
מלפפון חממה הוא מלפפון פרתנוקרפי (אינו דורש הפריית חרקים) ולכן הוא נוטה להניב יותר גם בטמפרטורות גבוהות (שנוטות לפגוע בפרחים הנקביים). הכנת שתילים של 2 הזנים (או שתילת שתילים קנויים של שניהם) יבטיחו לכם עונת מלפפונים ארוכה יותר ופריכות וטעם מקסימליים.
שתילת מלפפון בגינה הביתית
אם נכון לשבוע הראשון של אפריל עוד לא הכנתם שתילי מלפפון אנחנו ממליצים שתקנו שתילים מוכנים או שתזרעו את זרעי המלפפון שלכם ישירות בערוגה. 2-3 זרעים סביב טפטפת בעומק של כ1-2 ס"מ ייעשו את העבודה. אם כל הזרעים הצליחו ונבטו, תדללו אותם כך שישאר צמח אחד בריא לטפטפת. את הצמחים שדיללתם ניתן להעתיק בזהירות למקום נוסף בערוגה.
ככלל אנחנו ממליצים לא לשתול מלפפון מתחילת מאי עד אמצע אוגוסט בגלל נוכחות מוגברת של זבוב הדלועים. אך לכל כלל יש יוצא מן הכלל וכמובן שזה לא תקף אם אתם מגדלים בחממה או בית רשת. כמו כן לפעמים גם מרחבים אורבניים צפופים יסבלו פחות מזבוב הדלועים מאשר אזורים כפריים.
צורת גידול של מלפפון
מלפפונים ניתן לגדל כצמח משתרע ואז צריך לדאוג להשאיר להם מרחב להשתרע בערוגה או מחוץ לה. לרוב מלפפוני שטח פתוח מעדיפים להשתרע והם משתרעים לכיוון דרום ו\או מערב (לכיוון השמש).
אם רוצים לחסוך מקום בגן הירק ולהקל על נוחות הגידול והקטיף ניתן גם להדלות מלפפונים (הסבר על הדליית מלפפונים). לרוב זני מלפפון חממה יעדיפו לגדול על הדליה לגובה.
קטיף מלפפון
מלפפונים הם מאוד מהירי צימוח וברגע שהם מתחילים לפתח את הפירות הראשונים אנחנו כמעט יכולים לראות אותם גדלים מול העיניים שלנו! הבדל של יום-יומיים בין רגע הקטיף יכולים להיות מאוד משמעותיים אז עיקבו אחרי המלפפונים באופן יומיומי.
מלפפונים הופכים לטעימים ומוכנים לקטיף ברגע שהם כבר באורך של כ 6-7 ס"מ ואז השאלה היא מה אנחנו מכינים מהם ובאיזה גודל אנחנו רוצים אותם?
לכבישה כדאי לקטוף את המלפפונים צעירים וקטנים ולסלטים וסנדוויצ'ים אפשר לחכות קצת יותר. בכל הנוגע לזני המלפפונים והפקוס הזמינים לרובנו בארץ, אנחנו ממליצים לא לתת להם לגדול מעבר לאורך של 15-20 ס"מ ועובי של 4-5 ס"מ כי אז רובם יהפכו לספוגיים וחמצמצים. מלפפון הוא צמח קצר חיים ומניב במשך תקופה של כחודש וחצי.
רוצים ללמוד עוד על קטיף של ירקות קיץ נוספים? כנסו למאמר שלנו- קטיף ירקות קיץ-מדריך לקטיף 10 סוגי ירקות
עגבניות
הכנת שתילים של עגבניות
עגבניות גדלות נהדר בקיץ הישראלי וניתן להתחיל להכין שתילים שלהן כבר בסוף פברואר ועד לאמצע מאי.
עגבניות נובטות מאוד בקלות וניתן לזרוע אותם במגשים, כוסיות או עציצים קטנים. ככל שהמיכל גדול יותר כך השתיל יהיה חזק יותר. בכל עציץ או תא של מגש, תזרעו 2-3 זרעים במרחק ס"מ אחד מהשני. במידה וכל הזרעים יצליחו, בעדינות תפרידו ביניהם לתאים\עציצים נפרדים.
כאשר לשתיל יש 3-5 עלים אמיתיים והחל מאמצע מרץ ניתן לשתול את העגבניות בערוגה.
בחירת זני עגבניות לגינה הביתית
בעגבניות חשוב להפריד בין זנים "ממשיכים" לזנים מסיימים". עגבניה ממשיכה, כשמה היא ממשיכה לצמוח, להתפתח ולהניב פרי כל עוד תנאי מזג האויר מאפשרים זאת. עגבניה כזאת תמיד תצטרך תשתית הדליה לטיפוס, תוכל להגיע לגבהים של 1.7 – 3 מ' ותבלה בערוגה שלנו מרגע השתילה ועד לסוף עונת הקיץ (לפעמים אפילו עד נובמבר).
עגבניה מסיימת, כשמה היא, מסיימת את ההתפתחות שלה כשהיא מגיעה לגיל וגודל ספציפיים. אופי הצימוח שלה הוא יותר קומפקטי ושיחי ולכן היא אינה דורשת הדליה לגובה. ישנים גם זנים חצי-מסיימים אך זנים אלו לרוב פחות זמינים ללקוחות הפרטיים, אז לא ניכנס לזה.
כשזה מגיע לתנובה מקסימלית וניצול שטח קטן באופן מיטבי מגוון הוא המפתח להצלחה. לכן בגינות של הלקוחות שלנו אנחנו תמיד מגדלים לפחות 2-3 זנים של עגבניות.
תשתדלו לבחור לגינה שלכם לפחות זן אחד של עגבניה גדולה המוגדרת כ"ממשיכה", זן אחד של עגבניית שרי "ממשיכה" וזן אחד של עגבניה גדולה "מסיימת". כך תקבלו פרי מהיר ובשפע מהשרי שמתפתחת מהר יותר, תהנו מהעסיסיות והמליחות של עגבניות גדולות וכאשר העגבניות המסיימות שלכם יסיימו באמצע העונה יתפנה לכם נדל"ן חשוב בערוגה לשתילת גידולים קייציים מהירים נוספים, כמו בזיליקום, מלפפון, קישוא, שעועיות או אדממה.
שתילת עגבניה בגינה הביתית
עגבניות ממשיכות שנבחר לגדל בהדליה אנחנו יכולים לשתול במרווחים של 30-60 ס"מ אחת מהשניה (תלוי בזן, בגובה ההדלייה ובצפיפות הכללית בערוגה).
עגבניות מסיימות שיחיות לרוב נשתול במרווחים של 60-90 ס"מ אחת מהשניה. כדאי מאוד לשתול את העגבניה מעט עמוק יותר מבית השורשים שלה, כך שבסיס הגבעול האדמדם והשעיר יוכל להשריש לתוך הקרקע ובכך לחזק את שתילה עגבניה.
צורת גידול של עגבניה
רוב זני העגבניות למעט הזנים המסיימים ידרשו גידול לגובה בהדליה. שיטות ההדליה הן רבות ומגוונות אך לרוב דומות לצורת ההדלייה של מלפפונים.
בשונה מהמלפפונים חשוב מאוד לדלל את הגבעולים המשניים של העגבניה באופן קבוע ולדעת להבדיל בין גבעול, לבין עלה ולבין אשכול פריחה ופרי. כנסו להסבר שלנו על דילול עגבניות על מנת ללמוד עוד.
קטיף עגבניה
ישנם המוווון זנים שונים של עגבניות ולכל אחד מהם צבע וצורה מיוחדות לו. עגבניה בשלה אמורה להתנתק יחסית בקלות מהגבעול אליו היא מחוברת ועדיף לקטוף אותה כשהיא אינה קשה מדי למגע אך גם לא רכה לחלוטין. למרות שזה כיף לראות שיח עגבניות עמוס בפרי בשל ואדום, ברגע שעגבניות מבשילות כדאי לקטוף אותן מיד מהצמח. זאת על מנת לעודד את הצמח להמשיך לפרוח ולייצר עוד פירות (זה נכון לגבי רוב הירקות שאנו אוכלים את גוף הפרי שלהם).
רוצים ללמוד עוד על קטיף של ירקות קיץ נוספים? כנסו למאמר שלנו- קטיף ירקות קיץ-מדריך לקטיף 10 סוגי ירקות
אז מקווים שעשינו לכם סדר בכל הנוגע למלך ולמלכה של הקיץ ושכעת יש לכם קצתיותר ביטחון לצאת לדרך ולגדל את ירקות הקיץ שלכם בעצמכם. למידע נוסף על גידול של ירקות קיץ כנסו למאמר שלנו- טיפים לגידול של 13 ירקות קיץ. ואם אתם מרגישים שאתם צריכים עזרה בהקמת גינת הקיץ שלכם צרו איתנו קשר עוד היום ואנחנו נעזור לכם ליצור את גינת המאכל האקולוגית שעליה תמיד חלמתם.