אנשים רבים נוטים לחלק את צמחי הגינה לשני סוגים מרכזיים – צמחי מאכל וצמחי נוי.
אנחנו תמיד מתמקדים בצמחי מאכל מובהקים – ירקות, פירות, עשבי תיבול ומרפא. בכל זאת, השם “גינה מזינה” מחייב.
הפעם בחרנו לספר לכם על כמה סוגים של צמחי נוי אכילים, שבנוסף לכך שהם תורמים לגינה שלנו יופי, הם גם לגמרי אכילים (אם לא הצמח כולו אז חלקים ממנו).
זה מאוד משמח לראות בשנים האחרונות שפים ומשפיעני רשת מתחום הקולינריה משלבים חלק מהפרחים והצמחים הללו במתכונים שלהם.
אחרי שתקראו את הרשימה (המאוד חלקית!) שלנו, אולי גם לכם יהיה חשק לשלב מרכיבים חדשים ומפתיעים שגדלים בגינה הביתית שלכם במזון שאתם אוכלים.
11 צמחי נוי שלא ידעתם שהם גם צמחי מאכל (או שכן)
כובע נזיר
כובע נזיר הוא צמח שאנחנו מאוד ממליצים לגדל בשולי ערוגות הירק. בנוסף לעלים והפרחים היפים, הוא ידוע כמושך מאביקים וכצמח קרבן מוצלח שמושך אליו מזיקים.
מזיקים אלה נוטים לתקוף את הברוקולי או הכרובית שלנו (עוד על שימוש בצמחי קרבן תוכלו לקרוא בפוסט שפרסמנו בנושא).
מלבד התכונות הטובות שמנינו לעיל, הפרחים של כובע הנזיר מלאים ויטמין C וטעימים מאוד בסלט.
אפונה ריחנית (טופח)
האפונה ריחנית היא צמח עונתי מטפס שצומח בחורף. האפונה הריחנית – כשמה כן היא – בעלת ריח נעים ופרחים יפים ואסתטיים.
ניתן לאכול את האפונים שבתרמילים כשהם טריים וגם את הפרחים. יש שמכינים ממנה נבטוטים להעשרת סלט הירקות בטעם מתקתק משגע.
קייצת
הקייצת היא צמח שאף אחד לא שותל בכוונה בגינה.
מדובר בעשב בר עקשן שגדל פרא בגינות ויודע לשרוד בתנאים קשים. הוא צומח אפילו בין חריצים ומרצפות.
במקום להילחם בקייצת ולהתייחס אליה כעשב שוטה, אנחנו מציעים להתחיל לקדם את פניה בברכה ולהשתמש בה למאכל.
לקייצת טעם ייחודי ופיקנטי והיא נהדרת בסלט כשהיא טריה או כשהיא מוקפצת בתבשילים שונים.
מומלץ להשתמש ב קייצת בחודש הראשון לחייה. לאחר מכן ועצה מתחיל להיות יותר ויותר מר וחריף.
אפטניה לבובה
האפטניה היא סוג של סוקלנט משתרע, והיא נפוצה בגינות נוי רבות. גננים רבים אוהבים לשתול אותה כי היא מותאמת לתנאי שמש מלאה ויודעת להסתפק במעט השקיה.
אנחנו ממליצים לכם לנסות להכניס את העלים הבשרניים והחמצמצים שלה לסלט כשהם טריים.
פילדנדרון מונסטרה
הצמח המרשים הזה, שהרבה פעמים אפשר למצוא בעציצים בבית ובמשרד.
אם נותנים לו את תנאי הגידול המתאימים, כפי שאנו מסבירים בסרטון, המונסטרה יודע להשתרע ולטפס, והוא נותן פירות טרופיים משגעים:
כליל החורש
מיד אחרי פריחת השקדיות של סוף החורף מגיע תורו של כליל החורש להתכסות בפריחה בצבע ורוד-סגול עם ריח עדין ומתוק.
ממש כמו החצב שמבשר את בוא הסתיו, פריחת כליל החורש מסמלת יותר מכל את בואו של האביב הארץ-ישראלי והיא נמשכת שבועות בודדים בלבד.
אנחנו מציעים להשתמש בפרחי כליל החורש המתקתקים לשילוב בסלט או להכנת ריבה.
אמנון ותמר
לא ברור למה נבחר שם של דמויות תנ”כיות עם סיפור כל כך טראגי לפרח היפה והעדין הזה.
בדומה לאמור לגבי כובע הנזיר, גם אמנון ותמר זהוא צמח שמומלץ לשתול בקצות ערוגת הירק.
עלי הכותרת המרהיבים של האמנון ותמר יעשירו כל סלט ירוק ויתנו לו צבע נפלא אם כי טעמם עדין עד כדי לא קיים…
ורדים
אם יש לכם ורדים בגינה, נסו להשתמש בעלי הורד לחליטת תה.
נסו להכין גם מי ורדים, שמשמש במתכונים רבים.
גרניום לימוני (פלרגון חריף)
גרניום לימוני הוא דוגמא לצמח שניתן להשתמש גם בפרחים וגם בעלים שלו למאכל.
זהו צמח בעל ריח וטעם חזקים וייחודיים, וניתן להשתמש בו להכנת חליטות תה וקינוחים.
אוזן הפיל
אוזן הפיל הוא צמח מים וגדות עם עלים גדולים דמויי לב.
למרות שרובנו מכירים אותו כצמח נוי ומגדלים אותו בעציצים, במקור מדובר בצמח בריכות שמורגל באדמות בוציות וזקוק להרבה השקיה.
לאוזן הפיל יש שורש עמילני אכיל שנחשב למקור מזון משמעותי באסיה.
יסמין
לפרחי היסמין ארומה משכרת וטעם נפלא, והם נפלאים בחליטת תה (בדגש על הזנים יסמין רפואי ויסמין סמבק).
גם אם הגינה שלכם אינה גינת מאכל בהגדרתה עדיין תוכלו למצוא בה מקורות למזון, תבלין ותרופות!
אז אנו מקווים שקיבלתם רעיונות שימושיים לחיבור בין הגינה למטבח והעשרת המטבח הביתי בטעמים, ריחות וצבעים חדשים.
בתיאבון!