ישנן איו ספור אלמנטים שניתן לשלב בגינה על מנת להפוך אותה לאינטראקטיבית ומעוררת את החושים. אנחנו מציגים לכם 9 דרכים ליצור גן חושים מזין שילדים שלכם יאהבו.
מהו גן חושים?
גני חושים הם מרחבים מתוכננים בקפידה המוקדשים לחמשת החושים- ראיה, שמיעה, טעם, ריח ומגע. גנים אלו יכולים להוות מרחב לימודי וחוויתי לילדים (ומבוגרים) בו הם יכולים לשחק, להירגע ולהיות באינטראקציה עם הטבע.
מהי גינת מאכל או גינה מזינה?
גינת מאכל היא גינה המכילה פרחים, תבלינים, ירקות, אגוזים ופירות שניתן לאכול. גינות אלו הן דרך נפלאה להעשיר ולהנגיש מבחר מזונות בריאים לילדים תוך כדי שהייה בחוץ, העשרה בנוגע לעולם הצומח וטיפוח מערכת יחסים עם הסביבה הטבעית.
איך משלבים את שניהם?
גן חושים וגינות מאכל הולכות יד ביד באופן טבעי, מאחר וכל גינה היא בפוטנציאל חוויה חושית וכי גינות מאכל מביאות לקדמת הבמה את חוש הטעם והריח.
אך בכל זאת ישנם כמה עקרונות תכנוניים ועיצוביים שנוכל לאמץ על מנת להבטיח שגן החושים המזין של ילדינו יהיה מרחב בטוח ומעורר שיגדל ויתפתח ביחד איתם.
אלמנטים שחשוב לשלב בגן חושים מזין
1. צמחים אכילים:
החל מתבלינים לתה דרך פרחים אכילים וירקות ועד לשיחי ועצי פרי רשימת הצמחים האכילים שניתן לשלב בגינה היא עצומה. כמו כן עצי פרי רבים מהווים מרחב לטיפוס, משחק, צל ונשנוש.
ראו למטה את רשימת ההמלצות שלנו לצמחי מאכל לשילוב בגן חושים מזין
2. צמחים ריחניים:
גינה עשירה בצמחים ארומטיים תתמלא בריחות משכרים שימשכו לא רק את האף האנושי אלא גם מאביקים רבים וחרקים תומכים חשובים.
צמחים כמו לוונדר, קמומיל, סטיביה, מרוות אננס, זוטה לבנה ויסמין הם כמה מהצמחים שאנחנו הכי אוהבים לשלב בכל גן חושים.
3. צמחי מרקם:
בשביל לעורר את חוש המגע ניתן לשלב מגוון רחב של צמחים בעלי טקסטורה רכה או שעוונית או חוטית או זיפנית.
לדוגמה מרוות בעלות עלים קטיפתיים, דגנים בעלי מרקם נוצתי (שעלו לפריחה) או צמחים דביקים כגון טיון דביק או דבקה זיפנית. שילוב הצמחים הנ”ל יצור חוויה חושית מגוונת ומעניינת.
4. אלמנט מים:
מים מפכים הם אלמנט מרגיע באופן טבעי המעורר את חוש השמיעה והראיה והוא גם מאוד מזמין לציפורים ובע”ח נוספים אל הגינה (במיוחד באקלים היובשני של ישראל).
ניתן ליצור ביחד עם הילדים בריכת נוי קטנה או להציב בריכת ציפורים (במרחק מה ממרכז הפעילות האנושית בגינה).
אפשר להוסיף ספסל קטן או נקודת מסתור במרחק מה מאלמנט המים וכך הילדים יוכלו לעקוב אחרי בעלי החיים\ציפורים ממרחק בלי להבהיל אותן.
*שימו לב שעם כל אלמנט מים חשוב להחליף את המים בתדירות של כל 3-5 ימים על מנת לא לעודד יתושים בקיץ או לחלופין להתקין משאבה שתזרים ותחליף את המים באלמנט.
5. מלון חרקים:
מלונות חרקים מציעים מקום מסתור וקינון לחיפושיות, דבורים יחידאיות וחרקים רבים נוספים. זה פרויקט נהדר וקל לבנות עם הילדים ולאחר מכן לאתר ביחד את המקום האידיאלי להצבה בגינה.
לאחר שמלון החרקים מתאכלס הוא הופך לחוויה חושית נוספת בגינה וכך הילדים יכולים לצפות ולהאזין לחרקים המנהלים את חייהם במלון.
6. ערוגות ירק מתוחמות:
גידול ירקות בגינה היא חוויה חושית של טעם וריח, דרך נהדרת ללמד ילדים מאיפה מגיע המזון שלנו ולפתח הרגלי אכילה בריאים. ילדים ברוב הגילאים ייהנו מלשתול, לטפל ולקטוף ירקות טריים ומזינים ודרך כך גם להתחבר בעזרת החושים לעונות השנה המשתנות.
על מנת להגן על ערוגות הירק מרמיסה ע”י הילדים (ולייצר הפרדה ויזואלית ברורה), אנחנו ממליצים לבנות מסביב לערוגות תיחום של קורות\בולי עץ ולמקם את גן הירק קרוב לבית (ואפילו יותר טוב- קרוב למטבח!)
7. שביל נשנוש:
הגינה שלכם יכולה להוות תחליף בריא לנשנושים ארוזים מהסופר. צמחים כגון תות יער, גויאבה תותית, פיטנגו וקומקווט הם גידולים שקל לגדל ולילדים קל לאתר ולהגיע אל הפירות שלהם. פרחי בוראג’, רוסליה שבטבטית או מרווה הם מתוקים ואכילים וגם כיף להמתיק ולקשט איתם כוס מים קרים!
תשלבו צמחים אלו בגינה לאורך שביל שמוביל לפינה האהובה על ילדיכם ופעם הבאה שהם רוצים נשנוש הם ידעו לאן ללכת 🙂
8. גינון אקולוגי:
הפסיקו להשתמש בכימיקלים וחומרי הדברה בגינתכם. אלו הם רעלים מסוכנים שאיננו רוצים לשלב בחייהם של ילדינו, במיוחד בגן חושים שמעודד אינטראקציה עם הגינה ומעבר לכך באמת שאין צורך בהם.
במקום זאת אמצו לכם עקרונות גינון אקולוגיים ותשתלו תבלינים ופרחים שימשכו בע”ח וחרקים מועילים לגינה שלכם. אלו בתורם יצרו שרשרת מזון חזקה ויציבה בגינה שתתרום לבריאות ופוריות הגינה.
9. חיפוי קרקע:
התחושה והצליל שהגינה מפיקה תחת רגליכם היא אלמנט חשוב נוסף בגן חושים. מעבר לחשיבות האקולוגית של חיפוי קרקע אורגני זוהי דרך נהדרת להוסיף רובד נוסף לחוויה החושית של ילדיכם בגינה ולשלב מגע, ראיה וצליל ביחד.
חומרים מצויינים וזמינים לכך הם שבבי עץ, קש ועלים יבשים. מוזמנים לקרוא עוד על חיפוי קרקע במאמר זה.
רשימה של צמחי מאכל מומלצים לשלב בגן חושים
צמחים קטנים\נמוכים:
- תות יער
- נענע
- עירית
- פטרוזיליה
- כוסברה
- אורגנו
- אזוב
- טימין
- אמנון ותמר
- סטיביה
- לוונדר
- מליסה
- מרוות אננס
- זוטה לבנה
- ריחן מתוק
צמחים גדולים\גבוהים:
- לואיזה
- עגבניות שרי
- כובע הנזיר
- בוראג’
- חמניות
- אפונה ריחנית
- רוזמרין רפואי
- מרווה רפואית
- טגטס למוני
- ריחן מג’יק מאונטיין
- הל
- גויאבה תותית
- קומקווט (תפוז סיני)
- פג’ויה
- פיטנגו
רוצים עזרה עם תכנון והקמה של גן חושים מזין בבית, בית הספר של ילדיכם או מרחב קהילתי\ציבורי? צרו איתנו קשר עוד היום בווטסאפ: 0587330937 או לחצו כאן