גיזום עצי פרי – מדריך מקוצר

בואו נדבר רגע על גיזום עצי פרי. אתם בטח תוהים לעצמכם – למה בכלל לגזום? האם עצים לא יכולים להסתדר ללא ההתערבות שלנו? מה, אם לא נגזום לא יהיה פרי? שאלות לגיטימיות, לא? אז בואו נעשה סדר רגע…

רוב העצים שנשתול בתנאים אידיאליים עבורם לא יצטרכו אותנו בעתיד וימשיכו לשגשג גם ללא גיזום. אבל כאשר אנחנו מצפים מהעץ להניב פרי והרבה! או כאשר שתלנו את העץ באופן לא אידיאלי, סביר להניח שעל מנת להבטיח בריאות ותנובה נצטרך לגזום את העץ בשלב כזה או אחר. לפעמים פעם אחת ולפעמים באופן מתמשך אחת לשנתיים-שלוש.

בסופו של דבר כמעט כל הסיבות והתרחישים עוסקים בחשיפה לא נאותה לאור, מניסיוננו זאת הסיבה העיקרית שמובילה לכך שעץ יצטרך גיזום בשלב כזה או אחר.

גיזום עצי פרי

סיבות לגזום את עצי הפרי

  1. חשיפה לא שווה- כשעץ נשתל במקום בו אין לו חשיפה לשמש מכל הכיוונים הוא מתחיל להצמיח את כל הענפים שלו לכיוון שממנו הוא כן מקבל אור וכך הוא מתחיל להסתבך בתוך עצמו. ככל שאזור החשיפה הנאותה מצומצם יותר העץ יגדל סבוך יותר.
  1. שתילה צפופה מדי- כאשר שותלים כמה עצים צפוף במרחקים לא נאותים הם מתחילים להישזר אחד לתוך השני. מצב זה מפחית את החשיפה לאור של כל העצים המעורבים.
  1. שתילה של שתילים בוגרים- שתילי עצים בנפח של מעל 25 ל’ לרוב יהיו בעלי שורשים צפופים ומלופפים סביב עצמם וזה ישפיע על צורת הצימוח של העץ גם לאחר השתילה. כאשר שותלים עצים מאוד בוגרים מגבירים את הצורך בגיזום בעתיד.
  1. הגברת תנובה- כאשר יש צורך להגביר ולמקסם את תנובת העץ מסיבה כלשהי, גיזום הוא אחת הדרכים המהירות להגיע לשם. זאת בעקבות ייעול ומיקסום חשיפה לשמש דרך גיזום ובעקבות כך שצימוח צעיר לרוב מניב יותר מענפים וותיקים (ברוב המקרים).
IMG 0807 1 1 גיזום עצי פרי - מדריך מקוצר
עצי שנשתלו צפוף מדי. הלימון נוטה על צידו והסתבך בגלל הצללה מהשסק, הגת נשזר צפוף לתוך הלימון.

אולי אחד מהתרחישים שלמעלה רלוונטי לכם והבנתם כעת שכדאי לגזום את עצי הפרי שלכם. 

אז איך עושים את זה?

אף אחד מכם לא יהפוך לגוזם מומחה מקריאה של הבלוג הזה ויש הרבה ניואנסים ושיקולים לגיזום, אך ננסה לפשט כמה עקרונות בסיסיים שיעזרו לכם לגשת לעץ בצורה נכונה.

עקרונות גיזום עצי פרי לפי גינה מזינה:

א. מתי לגזום?

  1. עצים נשירים גוזמים בינואר-פברואר.
  2. עצים ירוקי עד גוזמים לאחר סיום מתן הפרי.
  3. להקפיד לא לגזום בזמן גשמים, על מנת לא לחשוף את החתכים ללחות מוגברת וסכנת פטריות. חכו לכמה ימים יבשים יותר.
  4. לא לגזום בימי שרב או חמסין. זה עלול לגרום להתבקעות הענפים החתוכים ופגיעה בבריאות העץ.

ב. עם מה גוזמים?

בין אם אתם משתמשים במזמרה, מספרי ענפים, משור ידני או משור שרשרת, הקפידו שהכלי יהיה מושחז כראוי ויחסית נקי. באופן כזה לא תקרעו את קליפת העץ ותפחיתו את הסיכוי לזיהומים.

tools 1 גיזום עצי פרי - מדריך מקוצר
כלי הגיזום העיקריים: מזמרה, מסור ענפים ומספרי ענפים. חשוב לשמור על הכלים חדשים ונקיים.

ג. לאיזו צורה גוזמים?

  1. מתחילים מהגבהת נוף העץ. הכוונה להסרת ענפים נמוכים במלואם עד לנקודת המוצא שלהם בגזע\ים המרכזי\ים. הגובה שאליו נגביה את הנוף יהיה תלוי בגיל העץ, בגודל הסופי שלו וצורך לעבור לידו או מתחתיו זקופים.
  2. צורה נוף העץ- ככלל ברוב המקרים צורת גביע תהיה הצורה הכי פשוטה ויעילה לעיצוב עץ הפרי. נדאג להשאיר ולעודד את הענפים שפונים כלפי חוץ ולמעלה. נחתוך ענפים שגדלים לתוך העץ עצמו וחוצים ענפים אידיאליים אחרים.
  3. נקודת החיתוך- כשאנחנו חותכים ענף נשתדל לרוב לחתוך את כולו בנקודת היציאה שלו מהענף אחר. לא נחתוך ענף בעמצע האורך שלו כי זה יוביל להתפצלות והסתעפות העץ בנקודה זו.
  4. סימטריה- ננסה ליצור נוף פחות או יותר סימטרי ונקפיד להסיר ענפים שגדלים באופן אופקי. זאת על  מנת להפחית עומס על העץ ואת הסיכוי לשבר של הענפים.
shesek 1 גיזום עצי פרי - מדריך מקוצר
עץ שסק בוגר שביצענו לו הגבהת נוף לגובה 2 מטר, על מנת לאפשר מעבר וישיבה תחתיו.

ד. מה עושים עם הגזם?

הרגע גזמנו מהעץ איברים שהוא טרח במשך הרבה זמן לגדל. הוא עשה פוטוסינתזה, העמיק שורשים וקיים יחסים מגוונים עם מיקרואורגניזמים בקרקע. כך הוא קיבע בענפיו ועליו סוכר, חנקן, פחמן ושאר אלמנטים וחומרי הזנה.

אם ניקח את כל הגזם הזה ונרחיק אותו מהגינה אנחנו נגרע חומרי הזנה ופעילות ביולוגית מהעץ וסביבתו. בנוסף לכך ע”י הוצאת הגזם לפינת הגזם ברחוב אנחנו מוסיפים לבעיית הפסולת של ישראל שגם ככה משתוללת ולא מנוהלת כראוי. הדבר הנכון לעשות עם הגזם הוא לקצוץ אותו עם מזמרה  ומספרי ענפים (או עם מרסקת גזם ביתית לבעלי המזל שיש להם), חזרה לסביבת העץ. כך ניצור שכבת חיפוי דשנה לעץ ונחזיר את חומרי ההזנה חזרה לקרקע.

hipui 1 גיזום עצי פרי - מדריך מקוצר
הענפים והעלים שנגזמו מהשסק, מוחזרים כשכבת חיפוי עבה מסביב לעץ.

תמונה שווה אלף מילים וסרטון שווה אלף תמונות אז הנה סרטון של אלכס שלנו גוזם עץ שסק שהוזנח ומבקש טיפול:

בהצלחה בגיזום ותיזכרו שאנחנו תמיד כאן לסייע ולתת לכם שירות מקצועי בגינתכם!

רוצים לראות דוגמאות לגינות אקולוגיות? כנסו לתיק העבודות שלנו

רוצים גינה מזינה משלכם? דברו איתנו

מאחלים הצלחה והרבה סבלנות!

אולי יעניין אותך גם...

גינה מזינה סדנא

לא רוצים לפספס?

הירשמו לניוזלטר שלנו

כתבות עומק, סדנאות חדשות, דיווחים מהשטח והפתעות נוספות