אין כמו התחושה של לקטוף ירקות מגינת הירק האורגנית שלך. זה מחבר אותנו לגינה שלנו, התהליכים שקורים בה ולעונות השנה. מעבר לכך זה גם יכול להוסיף המון השראה למטבח ולעודד אותנו ליצור מנות יצירתיות עם מה שמוכן לקטיף בגינה באותו יום.
שאלה שאנחנו נתקלים בה הרבה לגבי קטיף ירקות קיץ היא "איך אני יודע\ת מתי הירקות מוכנים לקטיף?". מאחר וכבר יצרנו עבורכם את המדריך לקטיף ירקות חורף, חשבנו שהגיע הזמן להנחות אותכם לגבי קטיף ירקות הקיץ.
אז בואו נתחיל…
1. עגבניות
ישנם המוווון זנים שונים של עגבניות ולכל אחד מהם צבע וצורה מיוחדות לו. בעוד שלחלק מהזנים לוקח יותר זמן להבשיל ולהפוך מצבע ירוק לצבע הרצוי של העגבניה, רובנו נצליח לזהות מתי העגבניה בשלה לפי כך שהצבע המיועד הסופי שלה החליף את הצבע הירוק בהיר הראשוני.
עגבניה בשלה אמורה להתנתק יחסית בקלות מהגבעול אליו היא מחוברת ועדיף לקטוף אותה כשהיא אינה קשה מדי למגע אך גם לא רכה לחלוטין. למרות שזה כיף לראות שיח עגבניות עמוס בפרי בשל ואדום, ברגע שעגבניות מבשילות כדאי לקטוף אותן מיד מהצמח. זאת על מנת לעודד את הצמח להמשיך לפרוח ולייצר עוד פירות (זה נכון לגבי רוב הירקות שאנו אוכלים את גוף הפרי שלהם).
לעוד מידע על הדליית עגבניות, וכיצד להבדיל בין ענף לעלה בעגבניות, גשו לבלוג שלנו- מדריך להדלייה וגיזום של ענפי עגבניות.
2. מלפפונים
מלפפונים הם מאוד מהירי צימוח וברגע שהם מתחילים לפתח את הפירות הראשונים אנחנו כמעט יכולים לראות אותם גדלים מול העיניים שלנו! הבדל של יום-יומיים בין רגע הקטיף יכולים להיות מאוד משמעותיים אז עקבו אחרי המלפפונים באופן יומיומי. מלפפון הוא צמח קצר חיים ומניב במשך תקופה של כחודש וחצי.
מלפפונים הופכים לטעימים ומוכנים לקטיף ברגע שהם כבר באורך של כ 6-7 ס"מ ואז השאלה היא מה אנחנו מכינים מהם ובאיזה גודל אנחנו רוצים אותם? לכבישה כדאי לקטוף את המלפפונים צעירים וקטנים ולסלטים וסנדוויצ'ים אפשר לחכות קצת יותר.
בכל הנוגע לזני המלפפונים והפקוס הזמינים לרובנו בארץ, אנחנו ממליצים לא לתת להם לגדול מעבר לאורך של 15-20 ס"מ ועובי של 4-5 ס"מ כי אז רובם יהפכו לספוגיים וחמצמצים.
3. קישואים
קישואים כמו מלפפונים הם מאוד מהירי צימוח ומניבים במשך תקופה של כחודש וחצי-חודשיים. למרות שקישואים יכולים להגיע לגדלים מרשימים מאוד מהר אנחנו ממליצים לא לתת להם לגדול מעבר ל20-25 ס"מ. ככל שהפרי יהיה קטן יותר הוא יהיה טעים ופריך יותר. גם במקרה של עגבניות ומלפפונים- כמה שנקפיד לקטוף בתדירות גבוהה יותר כך הצמח יניב יותר פירות.
יבול נפלא נוסף מהקישוא הוא פרחי הקישוא שניתן למלא, להיכן בטמפורה או לאכול חי בסלט. בשביל ליהנות מהפרחים תפרידו אותם בעדינות מהקישוא הצעיר (עד 10 ס"מ) מבלי לפצוע את הקישוא או קטפו את הפרח ביחד עם קישוא צעיר ופריך (אותו תוכלו לצרוך חי בסלט כמו מלפפון).
4. פלפלים
פלפלים הם יחסית קלים להבנה- אנחנו פשוט מחכים לכך שהפרי יהפוך באופן מלא לצבע הסופי שהוא אמור להיות בו (תלוי בזן שבחרנו). חכו עד שהפרי כולו יהיה בצבע אחיד וזה יבטיח את מתיקות (או החריפות) המלאה של הפלפל.
הקפידו לקטוף את הפירות ברגע שהם מוכנים (בין אם אתם צריכים אותם במטבח או לא) כדי להבטיח המשך תנובה בריאה.
5. דלורית
במקרה של הדלורית (ודלעות נוספות) חשוב לתת לפרי להבשיל זמן ארוך מספיק כך שהפרי ימתיק ויפתח את פרופיל הטעם המלא שלו. במקרה של הדלורית זה אומר להמתין לכך שהצבע שלה הופך מירוק לכתום. כמה שהיא תהיה כתומה יותר כך היא תהיה טעימה יותר.
סימן נוסף שאנחנו מחכים לו הוא לכך שהגבעול שמחבר את הדלורית לשאר הצמח יתייבש לגמרי. אם אתם עדיין לא בטוחים תמיד תוכלו לעשות את מבחן הציפורן- אם את יכולים לפצוע את קליפת הדלורית עם הציפורן שלכם זה אומר שהפרי עוד לא בשל. פרי בשל יהיה בעל קליפה קשה יותר.
6. במיה
במיה לרוב מוכנה לקטיף בסביבות אוגוסט-ספטמבר וכאשר התרמילים צעירים, ירוקים ובאורך של כ5-10 ס"מ (תלוי בזן). אם נמתין יותר מכך והתרמילים יהפכו לסיביים. הזנים הים תיכוניים לרוב בעלי פרי קצר ורחב והזנים האסיאתיים בעלי פרי ארוך יותר, בחרו את הזן המועדף אליכם.
מהרגע שהבמיה מתחילה להניב צריך לקטוף מהצמח כל יומיים-שלוש על מנת לעודד את הצמח להניב עוד ולא לתת לפירות להפוך לסיביים. קטפו את הפירות עם סכין חדה או מזמרה על מנת לא לקרוע את הגבעולים!
7. שעועית מטפסת
שעועית היא יבול נהדר לגידול בקיץ! היא מניבה המון, יכולה לכסות שטחים נרחבים של הדליה ומייצרת פרחים יפים רבים שמושכים מאביקים וציפורים. כל זן של שעועית (ויש רבים) מתנהג טיפה אחרת ולכן חשוב למצוא את הרגע הנכון לקטוף את הפרי כך שלא יהיה מר ועפיץ מדי (בצעירותו) ולא סיבי וקשה מדי (בבגרותו). את הרגע הנכון אנחנו מוצאים בעיקר על ידי לטעום את הפירות בשלבים השונים. מאחר והשעועית מניבה בשפע והפרי הבוסר שלה לא בעייתי לבריאותנו, זאת תהיה הדרך הכי מדויקת לזהות מתי נכון לנו לקטוף את התרמילים.
אנחנו ממליצים לקטוף את התרמילים בידיים חשופות וכך להכיר היטב ומקרוב את המרקם, גודל והתחושה של הפירות ואת מבנה הצמח המסועף.
8. חצילים
חציל הוא אחד הירקות שיותר קשה לזהות מתי הוא מוכן לקטיף..
את פרי החציל אנחנו אוכלים במצב הבוסרי שלו כי כאשר הוא בשל הוא מלא בזרעים ומאוד מר.
אז כמה בוסרי?
בגדול את רוב זני החצילים ניתן לאכול כאשר הפרי באורך ש12-15 ס"מ ולא כדאי לתת להם לגדול מעבר ל25 ס"מ. כמו הרבה ירקות אחרים חצילים הכי טעימים כשהם קטנים וצעירים.
אך אם אתם מכוונים לחצילים גדולים יותר אתם צריכים לשים לב לשתי פרמטרים עיקריים: המשקל והצבע. חציל טוב הוא בעל משקל קל גם כאשר הוא גדול. אם החציל הופך לכבד זה סימן שהוא פיתח המון זרעים ואז הוא כבר יהיה פחות טעים. מבחינת צבע- אם חציל מאבד את הברק שלו ומתחיל לפתח גוונים צהובים או ירוקים או מפתח צלקות אפורות ומחוספסות, חובה לקטוף אותה כי מכאן הוא רק יתדרדר באיכותו.
9. תירס
ברוב הזנים הזמינים לנו של תירס, כל צמח יפתח 2 קלחים בלבד לכן חשוב לשתול הרבה תירס!
סימן בולט לכך שקלח מוכן לקטיף הוא שהשערות שבקצה הקלח הפכו לחומות ויבשות (לרוב כ5-6 שבועות לאחר הופעת הקלחים). טריק נוסף הוא מבחן הציפורן- תקלפו בעדינות את החלק העליון של הקלח ולחצו את הציפורן כנגד כמה מהגרעינים. אם המיץ הוא חלבי למראה זה אומר שאחוז הסוכר בקלח מספק וניתן לקטוף אותו. אם המיץ שיוצא הוא שקוף אז הקלח לא מוכן, אז סגרו את העלים בעדינות והמשיכו להמתין.
לעוד מידע על איך לגדל תירס קראו את המאמר שלנו- איך לגדל תירס בגינה.
10. אבטיח, מלון ודלעת
לשלושת החברים הללו ממשפחת הדלועים יש סימנים דומים לבשלות.
הראשון הוא הגבעול שמחבר את הפרי לצמחץ כאשר הפרי בשל הגבעול הקצר שמחבר אותו לצמח יהיה יבש וחום. אם הגבעול עוד ירוק אל תקטפו את הפרי.
סימן נוסף הוא הריח- כאשר הפרי בשל תוכלו להריח את המתיקות וריח של הפרי רק על ידי הצמדת האף אל הקליפה. במקרה של אבטיח כדאי גם קצת לחרוץ את הקליפה עם הציפורן בשביל להרגיש בריח.במקרה של הדלעת כדאי לתת לה "לשבת" לאחר קטיף עוד כשבוע עד שלוש שבועות. כך טעמה יהיה מרוכז ומשובח יותר ויהיו בה פחות נוזלים.
האם מאמר זה היה מועיל עבורכם? נשמח אם תשתפו ותפיצו בין חברים ואוהבי גינון נוספים או צרו איתנו קשר ועדכנו אותנו איזה תוכן נוסף תרצו ללמוד מאיתנו.
מעוניינים ליצור גינת מאכל אקולוגית לבית או לחלל העבודה? צרו איתנו קשר בטלפון וגם בווטסאפ
.058-7330937